Brede School Brakkenstein geopend

20 september 2018

Op donderdag 20 september opende burgemeester Hubert Bruls de nieuwe Brede School Brakkenstein in Nijmegen. Basisschool Brakkenstein deelt dit eigentijdse gebouw in het hart van de wijk met het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang van KION. Hierdoor is de school hét herkenbare kindcentrum in de wijk, en loopt de ontwikkeling van kinderen naadloos door van kinderopvang naar basisschool en van basisschool naar BSO.

Het ontwerp van het gebouw sluit aan bij zowel de historische lintbebouwing langs de Heyendaalseweg als de nieuwbouw tegenover de school. In de baksteen vlakken bevinden zich verticale gevelopeningen, waardoor vanuit de lokalen ook kleinere kinderen uitzicht naar buiten hebben. Ook het schoolterrein kreeg in samenwerking met Buro Poelmans Reesink een eigentijds ontwerp dat aansluit bij de omgeving, onder andere door het bestaande hekwerk langs de straat te behouden.

“Een supervette school”

De nieuwe brede school is al sinds 20 augustus in gebruik. Door juridische procedures rondom de nieuwe schoollocatie heeft de verhuizing naar de nieuwbouw lang op zich laten wachten. “De leerlingen kijken er reikhalzend naar uit”, liet directrice Anneke Schouten in augustus aan De Gelderlander weten. Aan het einde van het afgelopen schooljaar kwamen ze alvast een kijkje nemen in het nieuwe onderkomen. “Ze vonden het stuk voor stuk een supervette school.”

Slim, duurzaam en integraal ontwerp

Het schoolgebouw is een integraal ontwerp van Factor Architecten samen met IA Bouwkunde voor de draagconstructies en IA Werktuigbouwkunde en IA Elektrotechniek voor de installatietechniek. De duurzame installatietechniek van het gebouw is volledig in de architectuur geïntegreerd. In ieder lokaal bevinden zich individuele ventilatie-units die zorgen voor optimale luchtkwaliteit in die ruimte. De 80 zonnepanelen op het dak leveren een groot deel van de benodigde elektriciteit. De opbrengst van de panelen is voor kinderen, ouders en personeel af te lezen op het duurzaamheidsdisplay in de centrale ruimte. “Dankzij een ambitieuze opdrachtgever hebben we hier een heel duurzaam gebouw kunnen neerzetten,” vertelt architect Bram van Oosteren. “Het is mooi om zo samen te werken aan bewuster energiegebruik, en dat zichtbaar te maken voor de nieuwe generatie.”

2018-10-11T10:55:34+00:00