Afgelopen zondag vond de verkoopdag van de door Van Wijnen Recreatiebouw ontwikkelde en door Factor Architecten ontworpen duurzame recreatiewoningen voor Vakantiepark Volendam van Landal GreenParks. Het vakantiepark ligt aan het Markermeer. De 42 recreatiewoningen zijn in aanbouw en worden gerealiseerd door bouwbedrijf Van Wijnen Heerhugowaard.

Karakter van vissersdorp Volendam
Vakantiepark Volendam heeft een kleinschalig karakter. De architectuur van de vakantiewoningen sluit aan op het karakter van het vissersdorp. Het historische centrum van Volendam wordt gekenmerkt door een typische architectuur. Een bakstenen “onder huis” met daarboven een topgevel uitgevoerd in hout, die bij voorkeur is voorzien van een groene tint. De haaks op de straat georiënteerde zadeldaken zijn voorzien van rode dakpannen. Daarnaast wordt bij de klassieke Volendamse bouw veelal gebruik gemaakt van witte kozijnen en windveren en diverse geveldecoraties. De noordkant van het park wordt gevormd door een rij statige “pakhuiswoningen”. Hier is gekozen voor een zwarte houten gevel boven het onderhuis, om hiermee het statige karakter van de woning te versterken. De geschakelde woningen ten zuiden van de groene midden zone zijn zo gepositioneerd dat bijna iedere woning uitzicht heeft op het Markermeer en daarmee de beleving van deze unieke locatie optimaal is.

Toekomstbestendig installatieontwerp
De recreatiewoningen zullen niet worden aangesloten op het gasnetwerk, maar er wordt gebruik gemaakt van duurzame alternatieven. De woningen worden voorzien van een luchtwarmtepomp en een boiler waarop de vloerverwarming van de begane grond wordt aangesloten. Op de verdieping wordt als warmtebron gebruik gemaakt van infraroodpanelen.

Het casco van de woningen is reeds gereed. Van Wijnen is momenteel bezig met de afbouw van de woningen.

De impressies zijn vervaardigd door Van Wijnen Recreatiebouw & Puurbeeld.