In opdracht van Roompot Projects ontwierp Factor Architecten de laatste fase van Beach Resort Nieuwvliet-Bad. Een bestaand campingterrein met gedateerde stacaravans kreeg een make-over met 63 eigentijdse vakantiewoningen en 16 tiny houses. Begin oktober startte de verkoop en na enkele weken zijn veel woningtypes al uitverkocht.

Factor Architecten maakte een stedenbouwkundig- en landschappelijk ontwerp, waarbij het minimaliseren van de hoeveelheid bestrating en het behouden van bestaande bomen uitgangspunten waren. Het plan valt uiteen in een middengebied, waar woningen in clusters vrij in het terrein zijn geplaatst, en randen waar traditionele kavels langs de watergangen liggen. In het ontwerp integreerden we een verbetering van de afwatering van het poldergebied, zoals eerder in de watervergunning vastgelegd.

In de architectonische uitwerking van het plan kozen we voor drie verschillende basisontwerpen. De tiny houses hebben een eenvoudige architectuur waarbij de ruimtelijkheid binnen door een hoge veranda en woonkamer optimaal is. De basis vakantiewoningen hebben een T-vormige plattegrond en speelse ramen die ook hier een hoge woonkamer extra kwaliteit geven. Het kleur- en materiaalpalet past binnen de randvoorwaarden die gebaseerd waren op de bestaande stacaravans. Als speelse uitzondering in het plan hebben de luxe vierpersoons woningen een veelkleurige gevelbekleding. Dit geeft de gewenste afwisseling in het verder rustige kleurpalet van het gebied.

Om ook in de toekomst de kwaliteit van het plan te borgen, stelde Factor Architecten ook een kwaliteitsdocument voor de buitenruimte op. Hierin omschreven we hoe na de verkoop omgegaan wordt met zaken als beplanting, erfafscheidingen en verharding op de verschillende kavels. Op die manier zorgen we er samen met de opdrachtgever en de toekomstige eigenaren voor dat het landschappelijk ontwerp zich op de juiste wijze kan ontwikkelen in de komende jaren.