Gemeente Heerlen wil in de komende jaren de overheidsgebouwen in haar gemeente verduurzamen. Eén van deze gebouwen is het Zwembad Hoensbroek. Factor architecten heeft de aanbesteding voor de werkzaamheden op architectonisch gebied gewonnen en zal het ontwerp voor de verduurzaming en revitalisatie van het zwembad maken.

Duurzaam ontwerpen

Het zwembad is in 1966 gerealiseerd en biedt de inwoners van Heerlen en omstreken twee wedstrijdbaden die ook dienen als instructiebad, binnen- en buitenbaden met een recreatief karakter, een bar en een gymzaal. Het gebouw is meerdere keren uitgebreid waarvan de laatste uitbreiding in 1997 was. De gehele gevel van het zwembad zal worden vervangen. Naast het isoleren, zullen er ook diverse renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Het doel is om in juli 2021 te kunnen starten met de uitvoering van de revitalisatie van het zwembad, waarbij het revitalisatieplan van Complan het uitgangspunt is.

Point Cloud 3D scan

Het bestaande zwembad wordt in beeld gebracht door middel van het uitvoeren van een Point Cloud. Point Cloud is een techniek waarbij er van het volledige gebouw, gevel en interieur een 3D scan wordt gemaakt. Onze collega Roel van Bronkhorst is specialist in deze werkzaamheden en heeft als start van het project de scans uitgevoerd. “Een 3D scanner schiet vanuit zijn positie allemaal kleine laserpuntjes uit. Deze puntjes weerkaatsen terug naar het apparaat en daardoor kan de scanner de afstand tot een object bepalen. Door alle losse scans te koppelen kan vervolgens een exact BIM (Building Information Model) worden opgezet”. Bij een renovatieproject als deze is het van belang dat nieuwe ingrepen met een chirurgische precisie worden uitgevoerd. Het gebruik van een scanner is dan ook een absolute uitkomst.