Op een oude boomgaard in Ewijk zullen binnenkort vijfentwintig Tiny Houses gerealiseerd worden. De toekomstige bewoners zijn onderdeel van een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Factor Architecten is benaderd door twee van hen om voor beide een passende woning te ontwerpen.

Duurzaam bouwen

Alle assistent-ontwerpers binnen team Factor hebben de kans gekregen om zelfstandig of in tweetallen de Tiny Houses te ontwerpen. Dit heeft geresulteerd in een interessante samenwerking tussen jonge ontwerpers en vooruitstrevende opdrachtgevers. Vanuit het CPO zijn er streefpunten als bio-based bouwen en het voldoen aan de BENG eisen. Het samenkomen van de wensen vanuit dit CPO en die van de opdrachtgevers hebben geleid tot twee, bio-based, unieke woningen.

Tiny house – verbonden volumes

Het ontwerp bestaat uit drie volumes die met elkaar verbonden zijn via lichtstraten. Elk volume heeft een eigen functie en een lessenaarsdak onder een andere hoek, wat een speels gevelbeeld als gevolg heeft. Er komt veel daglicht binnen doordat de lichtstraten onderdeel van de ruimtes zijn. De gevelopeningen zijn met zorg geplaatst, om een zo fraai mogelijk uitzicht te bieden.

Tiny House – het Zweedse huisje 

Ruimtelijk bestaat het Tiny House uit twee delen. Een lichte en ruimtelijke woon- en leefruimte met een ruimte entresol boven de keuken en een grote pui bij de woonkamer. Dit deel heeft een archetype huisje als hoofdvorm, met als inspiratie een ‘zweeds’ huisje. Het tweede deel is lager en bevat onder andere het slapen, de badkamer en dienende functies. Deze massa loopt naadloos door naar het ‘bijgebouw’ dat gebruikt wordt als praktijkruimte.

Het buurthuis – bio-based zelfbouwproject

Naast de opdracht voor de Tiny Houses is Factor Architecten ook gevraagd een ontwerp te maken voor het buurthuis. Een multifunctioneel gebouw, met een praktische invulling als een ruimte om de was te doen, maar ook ruimte om samen te zijn. Deze ruimte kan gebruikt worden voor vergaderingen, als huiskamer en om verjaardagen groots te vieren. Ook in dit ontwerp worden bio-based materialen toegepast. De bewoners zullen het buurthuis gezamenlijk bouwen.