Brede school Brakkenstein

11-klassige basisschool in combinatie met kinderopvang en BSO

Op de locatie van een oud schoolgebouw in het hart van de wijk Brakkenstein in Nijmegen, ontwierpen we een eigentijdse brede school die naadloos opgaat in de historische lintbebouwing en aansluit bij een nieuw woon-zorgcentrum aan de overkant van de Heyendaalseweg. De school biedt ruimte aan 11 klassen, 2 groepen kinderopvang en buitenschoolse opvang. Een ‘buitenlokaal’ op de eerste verdieping kan in de toekomst een extra lokaal worden. De hoge duurzaamheidsambities van de opdrachtgever vertaalden we samen met onze collega’s van IA Werktuigbouwkunde en IA Elektrotechniek in een zeer energiezuinig gebouw.

Het gebouw bestaat uit 2 herkenbare baksteen delen aan beide zijden van transparant en hoger middendeel uit beton en glas. In de baksteen volumes bevinden zich de kinderopvang en onderbouw op de begane grond en de midden- en bovenbouw op de verdieping. In het hart bevinden zich de algemene functies, zoals een gemeenschapsruimte, leeshoek en een multifunctionele BSO-ruimte. Het zuidelijke deel van het gebouw is teruggeschoven, om vrij zicht te houden op het ernaast gelegen monumentale wijkgebouw Roomsch Leven.

Baksteen en beton

De gevels uit baksteen en beton, maken dat het gebouw aansluit bij zowel de historische lintbebouwing aan de Heyendaalseweg als de nieuwbouw tegenover de school. In de baksteen vlakken bevinden zich verticale gevelopeningen, waardoor vanuit de lokalen ook kleinere kinderen uitzicht naar buiten hebben. Ook het schoolterrein kreeg in samenwerking met Buro Poelmans Reesink een eigentijds ontwerp dat aansluit bij de omgeving, onder andere door het bestaande hekwerk langs de straat te behouden.

Integraal duurzaam ontwerp

Het schoolgebouw is een integraal ontwerp van Factor Architecten samen met IA Bouwkunde voor de draagconstructies en IA Werktuigbouwkunde en IA Elektrotechniek voor de installatietechniek. Door deze manier van werken (‘total engineering’) is Factor Architecten het aanspreekpunt voor alle aspecten van het ontwerp en worden de architectuur, de constructie en de installatietechniek optimaal op elkaar afgestemd. De duurzame installatietechniek van het gebouw is volledig in de architectuur geïntegreerd. In ieder lokaal bevinden zich individuele ventilatie-units die zorgen voor optimale luchtkwaliteit in die ruimte. De 80 zonnepanelen op het dak leveren een groot deel van de benodigde elektriciteit. De opbrengst van de panelen is voor kinderen, ouders en personeel af te lezen op het duurzaamheidsdisplay in de centrale ruimte. Zo werken we samen met de school aan bewuster energiegebruik in de toekomst.

Foto’s: Luuk Kramer

2018-11-28T09:36:51+00:00