Op het terrein van WMD Drinkwater in Hoogeveen is een nieuw reinwaterreservoir met een technische voorruimte gerealiseerd. Om de positie voor het nieuwe reinwaterreservoir te bepalen is er door IA Groep een masterplan uitgevoerd, waar de toekomstplannen voor de gehele locatie Hoogeveen in meegenomen zijn. Factor Architecten is verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van het nieuwe reservoir.

De oude watertoren
Als resultaat van het masterplan heeft het nieuwe reservoir achter de oude watertoren plek gekregen. De watertoren, die in 2020 volledig gerestaureerd is, is nog altijd in gebruik en zorgt voor voldoende waterdruk op het net. In het masterplan is de watertoren het enige gebouw dat in de toekomstplannen op het terrein blijft staan en is daarmee een belangrijke referentie. De toren is niet alleen voor het terrein belangrijk, maar staat in de volksmond ook wel bekent als ‘de reus van Hoogeveen’. Het zeshoekige gebouw is vrij sober opgebouwd uit een halfsteens metselwerk met hier en daar een verbijzondering. Zo wordt de segmentatie in het bovenste deel van de toren bijvoorbeeld onderbroken door terugliggende bakstenen terwijl er onderin de toren accenten ontstaan door de penanten aan weerszijden van openingen. Het meest opvallende kenmerk van de toren zijn de twee witte, horizontale banden hoog in de gevel. De onderste band is smaller en wordt in de segmentatie onderbroken. De bovenste band is breder en is doorlopend.

Talud
Bijzonder aan het nieuwe reservoir is dat het het eerste bovengrondse drinkwaterreservoir van Drenthe is. De aanwezige ondergrondse infrastructuur en hoge grondwaterstand op locatie hebben tot dit besluit geleid. Het reservoir heeft met zo’n 700 m² en ruimte voor 3,5 miljoen liter water een flinke omvang. Het volume, dat zo’n 8 meter hoog is, is aangeaard met een talud. Redenen hiervoor zijn het opvangen van de waterdruk, de isoleren functie van de grondlaag en de bereikbaarheid van de hoger liggende voorruimte. Het talud loopt schuin af, van +3m ter plaatse van de toegang tot de voorruimte naar maaiveldniveau bij de andere kopgevel. Voor de toegankelijkheid van de voorruimte zijn twee hellingsbanen gerealiseerd. Aan de voorzijde haaks op de toegangsdeur en aan de achterzijde langs de gevel, meelopende in het talud.

Context vertaald in ontwerp
Het nieuwe reservoir bestaat kort gezegd uit twee delen: het waterreservoir en de voorruimte. Het gebouw is grotendeels opgebouwd uit een bruine baksteen die overeenkomt met de oude steen van de watertoren. Zoals net beschreven loopt het talud schuin af. Een beweging waar de kopgevel van de voorruimte op reageert door een subtiele schuine beweging de andere kant op te maken. De positie van de voorruimte is van buitenaf herkenbaar gemaakt door de losse, witte stenen, die verspringend terugkomen in de bruine baksteen. De twee horizontale banden die rond het gehele reservoir lopen zijn uitgevoerd met dezelfde witte steen. Ze zoeken aansluiting bij de bestaande watertoren, met een smalle en brede band, die hier en daar onderbroken worden. De witte steen zorgt ervoor dat ze in het oog springen, net als bij de watertoren het geval is. Ook de penanten ter plaatse van de entrees en de hemelwaterafvoeren zoeken aansluiting bij de watertoren.