In één van de uitbreidingswijk van de Waalsprong bij Nijmegen bouwt de Stichting Sint-Jozefscholen Kindcentrum Woenderskamp. De wens van de gemeente om natuurinclusief te bouwen is vertaald in zowel het ontwerp voor gebouw als het terrein.

‘De Boomgaard’

Kindcentrum Woensderskamp grenst aan twee zijden van het perceel aan de hoofdontsluitingsroutes van de wijk. Het bouwvolume van het kindcentrum vormt aan twee zijden een beschermende wand, waardoor het speelplein aan de achterzijde in de luwte ligt. Zo kunnen de kinderen rustig spelen! Het speelplein is ingericht met een natuurspeeltuin en een educatieve moestuin. De hoogstam fruitbomen passen bij de wens om natuurinclusief te bouwen. De entree is met haar zachtgroene kleur duidelijk zichtbaar bij benadering van het plein. Bij binnenkomst is er een ruime plek waar ouders en medewerkers van het kindcentrum elkaar kunnen ontmoeten.

Zicht op onderwijsplein vanuit leslokaal

Het kindcentrum is verdeeld in een aantal domeinen. Elk domein heeft een plein dat aan de groepsruimten is gelegen. Via grote deuropeningen met dubbele deuren kunnen lokalen en onderwijsplein aan en met elkaar verbonden worden. De scheidingswanden tussen lokalen en onderwijsplein zijn voorzien van veel glas. Door plaatsing van de ramen 1,3m boven de vloer bestaat er optimaal toezicht voor een staande docent, terwijl zittende leerlingen niet afgeleid worden door beweging op het onderwijsplein. In de gangzone van de middenruimte kunnen alle garderobes geïntegreerd worden in nissen.

Verloop houten delen van stammen naar takken

De pleingevel is opgebouwd uit een open plankenbekleding van gemodificeerd hout. Het vormt een warme en zachte scheiding met het natuurlijke speelplein. De onderste baan begint met brede houten delen als stammen van een boom. Net zoals de takken van een boom verfijnt de bekleding zich naar steeds smaller wordende houten latten. Het interieur van het nieuwe kindcentrum wordt gekenmerkt door rust en natuurlijke tinten. Plafonds, wanden, lambrisering en kozijnen zijn de basis en zijn uitgevoerd in helder wit. Deuren met houtnerf en een houtachtige pvc vloer geven het gebouw een huiselijke sfeer. Om de verschillende domeinen herkenbaar te maken, krijgen zij ieder hun eigen kleuraccent. Elementen typerend voor een boomgaard zoals bloemen, frisse zomer bladeren, appels en herfstbladeren vormen de inspiratie voor de accentkleuren in het interieur: zacht rose, bladgroen, vergrijsd rood en oker. Met fraaie fotoprints op de wanden, gekoppeld aan dit thema maken het interieur af.

Het ontwerp voor Kindcentrum Woenderskamp is gemaakt in het kader van een ontwerpwedstrijd. Met het ontwerp is de tweede prijs behaald. De wijze waarop natuurinclusief bouwen invulling heeft gekregen werd zeer gewaardeerd door de jury!