Voor woningcorporatie De Woonplaats zijn, in samenwerking met Klaassen Vastgoedontwikkeling, zestien energiezuinige sociale huurwoningen ontworpen. De wens was een energie-neutrale ééngezinswoning die de toekomstige huurders een grote mate van keuzevrijheid biedt. En dit voor een zeer beperkt bouwbudget.

Relatie met de omliggende woningen

De buurt ligt aan de Europalaan, een drukke verkeersroute in Winterswijk. De stedenbouwkundige structuur en de architectuur van de woningen zoeken aansluiting bij de omliggende rijwoningen uit de jaren ‘60. De blokken A en C bewegen mee met de bestaande strokenbebouwing. Ze gaan een architectonische relatie aan. Zo zijn ze voorzien van smalle, hoge kozijnpartijen, kenmerkende luifels en verbijzonderingen in meerkleurig metselwerk. Het blok B dat dwars op de strokenstructuur wordt toegevoegd is als zelfstandige massa meer abstract vormgegeven. In materiaal en kleur vormt het echter wel een eenheid met de andere blokken.

Ruimte voor individuele woonwensen

In zowel plattegronden als gevels kunnen de toekomstige huurders verschillende indelingen kiezen afgestemd op hun individuele woonwensen. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een zitgedeelte of keuken aan de straatzijde of aan de tuinzijde. Ook kan de toekomstige bewoner kiezen voor een grotere woonkamer met open trap of juist een separate trap in een entreehal. Voor de gevelopeningen zijn er diverse opties. De verbijzonderingen in het metselwerk variëren mee met de gevelopeningen, waardoor een afwisselend straatbeeld ontstaat.