In opdracht van Roompot heeft Factor Architecten het ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van Kustpark Zeebad. Op het Zeeuwse park worden in totaal 164 nieuwe vakantiewoningen gerealiseerd. De woningen, variërend van 2 tot 8 personen, zullen de bestaande chalets op het park vervangen. De ontwikkeling op het park is opgedeeld in twee deelgebieden, met variatie in het landschapsplan.

Optimale beleving van de omgeving

Deelgebied 1: woningen aan het water

Het kustpark bevindt zich op een unieke locatie vlak achter de Zeeuwse duinen. Het park is gelegen op het oude fort Frederik Hendrik, één van de twee overgebleven bunkers van Stützpunkt Hendrik bevindt zich hier op het terrein. De woningen zijn verspringend ten opzichte van elkaar gepositioneerd, waardoor er vanuit elke woning zicht op het water is. De vlonderterrassen worden omsloten door een rank hekwerk. Dit geeft een besloten gevoel zonder het weidse uitzicht over het water wordt verstoort.

Deelgebied 2: Polderstructuur

Dit deelgebied is groter dan deelgebied 1 en heeft in de bestaande situatie weinig connectie met water/historie. Het nieuwe ontwerp beoogt landschapskwaliteit, (cultuur)historie en recreatie met elkaar te verbinden. Het bestaande groen wordt zoveel mogelijk behouden en waar nodig aangevuld. De historische structuren van de Oud Breskenspolder zijn terug te vinden in de structuur van de voet -en fietspaden en de daartussen gelegen velden. Om de structuur van de oude polder extra naar voren te laten komen zijn er in het ontwerp waterstraten en wadi’s aangelegd. Alle woningen staan richting een wadi of stuk water om de natuurbeleving maximaal te maken.

Duurzaamheid geïntegreerd in het ontwerp

De woningen worden volledig gasloos ontwikkeld en voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Daarnaast wordt het dak voorzien van sedum, wat ervoor zorgt dat het regenwater langzamer wordt afgevoerd. Het regenwater wordt tussen de woningen door afgevoerd middels een wadi richting de oever.  Om de beleving van de omgeving te versterken zijn de woningen verdiept aangelegd in het terrein. Hierdoor wordt het zicht op de groene sedumdaken versterkt. De huidige oever bestaat uit grasland met een rietkraag. Het landschap zal verder worden verrijkt met een mix van siergrassen en bloemrijke kruiden zodat een weelderige bloemrijke oever ontstaat.