Vakantiepark ‘Resort Maastricht’ is gelegen op de Dousberg, ten westen van het stadscentrum. Het plan bestaat uit vier deelprojecten die ieder op hun eigen wijze een Maastrichtse vakantie-ervaring bieden. Op de locatie was in het verleden een stadscamping gelegen. De bomen op en rond de camping zijn leidend voor de hoofdstructuur van het park. Tussen het groen bevindt zich bebouwing in verschillende dichtheden. Na ‘het dorp‘, ‘het plein’ en ‘het hotel’ is ‘Castellum’ het vierde en tevens sluitstuk van Resort Maastricht, ontworpen in samenwerking met Zweede Architectuur. Onder deze fase vallen de drie appartementenblokken en een luxe wellness. Het architectonisch ontwerp van de Wellness is door Zweede Architectuur en Factor Architecten vormgegeven. Het interieur is naar ontwerp van King Kongs, volledig uitgewerkt door Factor Architecten.

Wellness: Serene sfeer

Na binnenkomst worden bezoekers via een trap als een gewelf naar de kleedkamers geleid. Zo blijft de gehele benedenverdieping bestemt voor de baden en sauna’s. Wel bevinden zich op de verdieping de beautysalons, massageruimten en een riant dakterras. Via een grote vide dompelt de gast zich onder in een gevarieerd aanbod aan sauna’s en baden. Elk bad en sauna heeft een eigen identiteit gekregen en biedt steeds op een andere manier ontspannende warmte aan. Van zoutkristal tot haardvuur en van natuur tot dompelbad. Alle ruimtes worden visueel met elkaar verbonden door een doorlopend houten plafond. Het is het verbindende element dat alle losse functies bij elkaar brengt. Zachte tinten en kleuren ondersteunen de aanwezige serene sfeer. De enorme vrij gevormde openhaard, die midden in het restaurant staat, vormt het pronkstuk dat de serene ervaring compleet maakt.

Wellness: Omsloten tuin

De zes sauna’s zijn langs een lang perron gesitueerd. Dit perron ligt als een U-vorm rond een tuin, waarin het buitenzwembad en de ligweide zich bevinden. Een ruim en luxe restaurant vormt samen met de overdekte opgietcabine het sluitstuk van deze omsloten tuin en geven het buitenterrein de juiste graad aan privacy.

Architectuur

Deze gehele slotfase van Resort Maastricht heeft eenzelfde uitstraling. In de gevels van zowel de wellness als de appartementen vindt een afwisseling plaats tussen een robuuste baksteen en hout. De massa van beide gebouwen kent vele inkepingen en uitkragingen, wat het een dynamisch geheel maakt. Dankzij de robuuste baksteen past het ontwerp goed binnen de rest van het resort. De houten gevelafwerking komt aan de tuinzijde van de Wellness helemaal ten goede, waar het bijdraagt aan de sereniteit van de plek.