Vakantiepark ‘Resort Maastricht’ is gelegen op de Dousberg, ten westen van het stadscentrum. Het plan bestaat uit vier deelprojecten die ieder op hun eigen wijze een Maastrichtse vakantie-ervaring bieden. Op de locatie was in het verleden een stadscamping gelegen. De bomen op en rond de camping zijn leidend voor de hoofdstructuur van het park. Tussen het groen bevindt zich bebouwing in verschillende dichtheden. Het project bestaat uit ‘het dorp’, met vrijstaande en geschakelde vakantiewoningen, ‘het plein’, met appartementen, winkels en horeca en een hoteltoren met panoramarestaurant. De eerste fase van Resort Maastricht is sinds 2016 in gebruik.

Limburgs vakantiedorp

‘Het dorp’ bestaat uit 126 vrijstaande en geschakelde vakantiewoningen van uiteenlopende maten en types: er zijn geschakelde woningen voor twee personen maar ook groepsaccommodaties voor maximaal 20 personen. De woningen liggen niet gelijkmatig verdeeld door het park. Op sommige plekken zijn ze meer geclusterd terwijl op andere plekken juist meer ruimte is gelaten. Dit geeft een afwisselend straatbeeld, ruimte voor groen en speelplekken en zorgt ervoor dat waar de zijdelings buren soms dichtbij zijn het uitzicht achter de woning juist vrij is.

Ook de architectuur en het materiaalgebruik van de woningen loopt sterk uiteen. Alle woningen hebben een ambachtelijke uitstraling en fraaie, authentieke materialen. Sommige types hebben een klassieke architectuur: witgestuct of gemetseld, met luiken, hardstenen kaders en klassiek vormgegeven dakkapellen. Andere types verwijzen in hun hoofdvorm wel naar het Limburgse dorp, maar zijn eigentijds vormgegeven en afgewerkt met natuursteenstrips. Qua vorm herkent iedere bezoeker schuren, villa’s, en zelfs een aantal grote Limburgse hofboerderijen in wat in zijn ontwerp toch echt een eigentijds vakantiepark is.

Nog in ontwikkeling

Resort Maastricht is al enkele jaren geopend, maar ontwikkelt zich nog volop verder. In het najaar van 2018 is de hoteltoren aan de kop van het plein gereed. In het gebouw bevinden zich 30 appartementen die ook te verhuren zijn als 60 individuele hotelkamers. Op de bovenste verdieping komt panoramarestaurant Rantree: een Maastrichts toprestaurant dat verhuist naar de 9de verdieping van de toren met een fenomenaal uitzicht over de omgeving. Na de bouw van het hotel is er in Resort Maastricht nog ruimte voor een volgende fase. Aan het ontwerp daarvoor wordt nog volop gewerkt.

Foto’s: Nibo Stone, Factor Architecten, Boudewijn de Jong, Dormio