Op Landal vakantiepark Miggelenberg in Hoenderloo zijn 51 nieuwe woningen gebouwd. De bungalows voor 8, 10 of 12 personen vervangen bestaande vakantiewoningen op het park. De eigentijdse woningen grijpen in hun materiaalgebruik terug op de oudste recreatiewoningen op de Veluwe en zijn op basis van een gedetailleerd ecologisch plan ingepast in het landschap. Door gebruik te maken van prefab bouwelementen bleef de impact voor het milieu en voor de recreanten tijdens de bouw beperkt.

Veluwse recreatietraditie

Als uitgangspunt voor het ontwerp gold de vraag een vakantiewoning te ontwerpen met een ‘streekeigen architectuur’. De inspiratie voor deze architectuur haalden we uit de lange traditie van de Veluwe als recreatielandschap. Al ruim 100 jaar worden er in de omgeving van Hoenderloo vakantiewoningen in het bos gerealiseerd. Aanvankelijk alleen voor de elitie, zoals het jachtslot van de familie Kröller-Müller, maar al vanaf de jaren ’30 ook voor de gewone man. In veel van de recreatiebouwwerken uit die tijd, pensions, theehuizen en woningen, zien we donker gebeitst hout met witte accenten, grote overstekken, veranda’s voor beschutting en uitzicht en steile pannendaken – vanwege de bladval – met oranje dakpannen. De meeste van deze bouwwerken zijn eenvoudig van vorm maar zeer karakteristiek en romantisch in hun uitstraling.

Met deze elementen hebben we vier verschillende nieuwe woningtypes ontworpen: met bijzondere, geknikte, overstekende en asymmetrische kappen, met onderhoudsarm donker hout in een traditioneel plankpatroon en met bijpassend donker metselwerk. Alle accenten aan de woningen zijn helder wit en de pannendaken zijn uitgevoerd in traditionele oranje dakpannen.

Beleving in het bos

De moderne recreant wil uiteraard meer dan een eenvoudig huisje in het bos. De nieuwe woningen zijn dan ook, in contrast met de traditionele materialen – modern in vorm en interieur. De woningen zijn op licht en op uitzicht gericht. De ervaring van de omgeving vanuit de woning staat centraal. Belangrijke elementen in het ontwerp zijn grote puien om de bosrijke omgeving naar binnen te halen, strategisch op uitzicht georiënteerde lintramen op ooghoogte en een mooi beschutte buitenruimte.

Ook de ervaring van de woningen in het landschap is uiteraard van belang voor de vakantiebeleving. Door de hoogteverschillen in het terrein, en doordat veel bestaande bomen in het gebied behouden konden blijven, oogt het landschap afwisselend. De witte en oranje accenten steken af tegen het bos, terwijl de donkere gevels juist wegvallen en een rustige basis vormen.

Snel en slim bouwen

De woningen zijn opgetrokken uit geprefabriceerde betonnen gevelelementen. Ook de kappen zijn kant en klaar geleverd. De minder grote en zware elementen, zoals houten planken, dakpannen en kozijnen, werden op de bouwplaats aangebracht. Hierdoor kon snel worden gebouwd en kon veel van het werk buiten het vakantiepark plaatsvinden. De vakantiegangers op het in gebruik zijnde park en de dieren in het bosgebied hebben zo min mogelijk hinder van de bouw ondervonden.

Vanwege het grote succes van de woningen op Landal Miggelenberg, zijn dezelfde woningtypes ook gerealiseerd op parken Rabbit Hill en Heideheuvel.

Foto’s: Van Wijnen Recreatiebouw