Verscholen in de bossen bij Beekbergen staat een opvallende villa. De combinatie van persoonlijke woonwensen, de glooiende bosrijke locatie én de symbiose tussen architectuur en constructie, hebben geresulteerd in een uniek woonhuis met een uitgesproken architectuur.

Architectuur volgt constructie

De hoofdvorm van de villa bestaat uit een kegelvormige, betonnen structuur. Deze is aan één zijde geopend en overdekt met een gebogen rieten kap. De kegelvormige buitenschil van prefab betonelementen zorgt niet alleen voor een unieke, moderne uitstraling, maar is ook de hoofdconstructie van de villa. De betongevel is dragend, waarbij de stabiliteit wordt gehaald uit de schuine wanden van de hoofdvorm zelf. Een groot, stalen vakwerk, bevestigd bovenin de betonnen kegel, ondersteunt het onder het dak hangende zwembad. Omdat architectuur en constructie in dit project zo dicht bij elkaar liggen, is tijdens het ontwerp nauw samengewerkt met constructeurs van ABT Velp en bouwkundigen van IA Bouwkunde.

Integratie omgeving en interieur

Rondom de villa ligt een glooiende tuin die langzaam over gaat in het omringende bos. De hoogteverschillen leveren niet alleen een fraai landschap op, maar zorgen er ook voor dat drie van de vijf verdiepingen van de woning een directe relatie hebben met de tuin. Via een verlaagde inrit is de garage in het souterrain bereikbaar, een verdieping hoger heeft de keuken een terras voor een ontbijt in de ochtendzon en nog een verdieping hoger ligt de woonkamer met een terras op het zuiden. De kwaliteiten van deze niveauverschillen zijn in de villa doorgezet. Split-levels en vides leggen verticale relaties tussen de ruimtes. Boven de woonkamer zit onder de gebogen, rieten kap een vrije hoogte tot aan de nok van het huis. De kegelvorm is op diverse plaatsen opengesneden waardoor de tuin zichtbaar is. Het letterlijke hoogtepunt is het zwembad direct onder het te openen glazen dak met een fantastisch uitzicht op het omliggende bos of de nachtelijke sterrenhemel.

Unieke samenwerking, uniek resultaat

Het resultaat van de intensieve samenwerking tussen opdrachtgevers, architect en constructeur is een woning, waarin vormgeving, constructie en beleving zijn samengesmolten. Moderne, strakke prefab betonelementen zorgen ervoor dat de constructie letterlijk in de gevel is af te lezen. De contrasterende, gebogen kap met traditionele, rieten dakbedekking legt de relatie met de omgeving. Glaspartijen openen het gesloten volume naar het omliggende bos. Binnen hebben de bewoners een beschutte leefruimte die voldoet aan hun woonwensen. Een unieke samenwerking met een uniek resultaat. Villa Beekbergen is uitgeroepen tot winnaar van de Stentor Publieks-Architectuurprijs 2007 en heeft een nominatie gekregen voor de Betonprijs categorie woningbouw 2007.