Een vrijstaande woning met een prettige, open en lichte leefruimte is de wens van de familie De groot. Moderne materialen spreken hen aan. Factor Architecten heeft de ideeën van de familie vertaald in een L-vormige woning. Dankzij de vorm wordt in twee richtingen het zicht op de omgeving benadrukt.

Open karakter

De begane grond heeft een open karakter gekregen. De verschillende leefruimten staan met elkaar in verbinding. In het midden van de woning bevindt zich de ruime leefkeuken. De leefkeuken grenst aan de ene zijde aan de zitkamer en aan de andere zijde aan de werkruimte. Ruimten staan met elkaar in verbinding, maar zijn doordat zij ten opzichte van elkaar verschuiven ook deels afgeschermd. De hoofdentree ligt centraal in de woning. Bij binnenkomst heeft men vanuit de hal direct zicht op de tuin. Op de verdieping is in de andere richting een lang doorzicht gecreëerd waarlangs daglicht binnenstroomt. De lange zichtlijnen maken de woning ruimtelijk.

Gevel als representatie van de interieure ruimten

De gevel representeert het karakter van de achterliggende ruimten. De gevel is ter hoogte van de open, transparante begane grond bekleed met lichte houten delen en er zijn grote glasvlakken aangebracht. Op de verdieping hebben de bewoners veel privacy en zijn de ruimten meer gesloten ten opzichte van elkaar. In contrast met de begane grond is het bovenliggende volume bekleed met donkere zinken felsbanen. De verticale kozijnen en felsbanen vormen samen een ritme dat zorgt voor een levendig gevelbeeld. De heldere materialisatie van de gevel is doorgezet in het interieur: een doorlopende, lichte houten vloer, witte wanden en een onafgewerkt, betonnen plafond kenmerken de benedenverdieping. De precisie waarmee de verlichting in het betonnen plafond is ingewerkt is een van de vele voorbeelden van de zorgvuldig ontworpen en uitgevoerde details van de woning.

Geïntegreerde duurzaamheid

De achtertuin en de ‘tuinkamers’ zijn op de zon gericht voor veel zicht en daglicht. Het hellende dak is ook op het zuiden georiënteerd en is geheel voorzien van geïntegreerde indak-zonnepanelen. Deze zorgen voor een groot gedeelte van de elektriciteitsbehoefte van de woning. Het lage platte dak is uitgevoerd als vegetatiedak. Het groene dak verfraaid het uitzicht vanaf de eerste verdieping en draagt op verschillende manieren bij aan een beter intern én extern klimaat!