Drinkwaterproductiebedrijf Oasen drinkwater gaat haar zuiveringslocatie De Hooge Boom in Kamerik de komende jaren vernieuwen. Als sinds 1615 wordt op deze locatie drinkwater gewonnen, gezuiverd en gedistribueerd. De nieuwe drinkwaterzuiveringsinstallatie zal worden ondergebracht in een nieuw zuiveringsstation. Factor Architecten (architectuur) heeft in opdracht van Oasen drinkwater een ontwerp gemaakt voor maken voor het nieuwe zuiveringsgebouw. Het ontwerp is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Royal Haskoning DHV (bouwtechniek, constructie, E- en W-installaties) en Studio Nico Wissing (landschap).

Zuiveringsgebouw in polderlandschap

Het zuiveringsgebouw ligt in het polderlandschap met haar karakteristieke slotenstructuur. Het zuiveringsgebouw wordt gevormd door de ruimtevraag van de procesinstallatie en aanverwante functies. Het volume is qua vorm afgestemd op de context. Een brede glasstrook verdeeld het volume in tweeën waardoor de hoofdvorm aansluit bij de vormentaal van het polderlandschap. De plint vormt de verbinding tussen het hoofdgebouw en het maaiveld. De functionele gevelopeningen die nodig zijn vanwege de industriële functie, zijn geïntegreerd in de plint. Het bovenliggende volume drukt als op haar beurt de functionele plint naar beneden. De gevelopeningen van de facilitaire ruimten grijpen in de massa van het bovenliggende volume waardoor dynamiek in de gevel ontstaat. De bestaande reinwaterreservoirs blijven behouden. De aanblik op de reservoirs is verzacht dankzij de begroeiing op een talud.

Combinatie van harde en natuurlijke, zachte materialen

Het landschap en gebouw zijn één. Er worden verschillende materialen, vormen en afwerkingen gebruikt, die zowel in het landschap als in het gebouw zijn opgenomen. In de gevel zijn afgewisseld in harde, strakke materialen en natuurlijke en zachte materialen toegepast. De plint is bekleed met oranjekleurige cortenstalen casettes. Het bovenliggende volume heeft dankzij de bekleding met sandwichpanelen een massieve uitstraling. In de ontwerpfase is er veel aandacht besteed aan de materiaalkeuze.