Bij Factor Architecten hebben we hoge duurzaamheidsambities en zijn we altijd op zoek naar innovatieve duurzame bouwmethoden en materialen. Deze ambities worden versterkt door de klimaatdoelen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. In de klimaatdoelen is vastgesteld dat Nederland in 2050 klimaatneutraal wilt zijn, dit houdt in dat de uitstoot van broeikasgassen moet worden gereduceerd. De bouwsector heeft een grote invloed op de uitstoot in Nederland en kan hierdoor juist veel kansen bieden door te verduurzamen, zodat de klimaatdoelen kunnen worden behaald. Een van de manieren waarop dit kan worden nagestreefd is door de inzet van biobased materialen. Bij Factor streven we ernaar om materialen toe te passen die compleet of gedeeltelijk uit grondstoffen bestaan die hernieuwbaar zijn.
Door hierop in te zetten worden er minder eindige grondstoffen verbruikt, grondstoffen die worden gewonnen uit niet-levende bronnen uit de natuur. Door goed landschapsbeheer kunnen biobased grondstoffen weer aangroeien en is de natuur niet onherstelbaar beschadigd. Daarnaast nemen gewassen waar deze grondstoffen van afkomstig zijn tijdens de groei vaak veel CO2 in zich op, waardoor de biobased materialen in een gebouw de CO2 voor een lange periode opslaan in het gebouw.

Klimaatdoelstellingen

Bij Factor willen we streven naar meer bouwen met biobased materialen, daarmee kunnen we een bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelen. De Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) is een belangrijk instrument om het klimaatdoel, een klimaatneutraal Nederland in 2050, te bereiken. Dit initiatief van de rijksoverheid stimuleert de overgang van het gebruik van traditionele grondstoffen naar biobased grondstoffen. Een van de doelstellingen is dat in 2030 minimaal 30% van de toegepaste materialen in nieuwbouwprojecten biobased moet zijn. Om dit te realiseren zet het kabinet in op het ontwikkelen en uitbreiden van zelfstandige ketens voor de teelt, verwerking en toepassing van biobased grondstoffen.

Bij Factor werken we met de Building Circularity Index (BCI-gebouw). Dit is een meetinstrument om de materiaalgebonden mileu-, CO2- en circulariteitsprestatie van een project inzichtelijk te maken. We zetten BCI-gebouw in om duurzame projecten te ontwerpen en kunnen zo toetsen of we voldoen aan bepaalde duurzaamheidsambities, zoals Circulair Bouwen in 2023, het Nieuwe Normaal en de BREEAM-NL richtlijn.

Kennisontwikkeling met partnerbedrijven

Binnen Factor zijn we actief bezig om onze kennis over biobased bouwen te vergroten en delen we onze kennis met onderwijsinstituten in de regio Arnhem- Nijmegen en Wageningen.

In samenwerking met de universiteit van Wageningen (WUR) hebben we een onderzoek uitgevoegd naar biobased bouwmaterialen binnen de Nationale Milieu Database (NMD). Deze studie is opgenomen in het rapport “Biobased building products in the Dutch Environmental Database (NMD)”. Bij dit onderzoek is er onder andere gekeken naar het toevoegen van innovatieve biobased materialen aan de NMD. Door de uitbreiding van de database worden nieuwe biobased materialen toegankelijker voor de markt om toe te passen in een project, de transitie naar biobased bouwen wordt hierdoor bevorderd.

In juli 2021 is de grenswaarde voor de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) voor nieuwbouw woningen aangescherpt van 1,0 naar 0,8. Het doel is om in 2030 deze waarde verder aan te scherpen naar een grenswaarde van 0,5. Het is belangrijk om nu alvast te anticiperen op deze toekomstige grenswaarde. Biobased bouwen heeft een positief effect in het verlagen van de MPG-score. Factor heeft in samenwerking met de WUR onderzoek uitgevoerd naar de invloed van biobased bouwen versus traditioneel bouwen op de MPG-score van een gebouw. In dit onderzoek zijn 3 woningtypen vergeleken met 4 verschillende bouwmethodieken.
Door betrokkenheid bij diverse onderzoeken blijven we binnen Factor up-to-date over de nieuwste materialen zodat we meer biobased producten kunnen toepassen in onze ontwerpen.

Roompot Vakantiepark Klein Vink

Op het voormalig jaarplaatsenterrein op Roompot vakantiepark Klein Vink in Arcen hebben we duurzaam gebouwde vakantie lodges ontworpen. Deze lodges zijn volledig uitgevoerd in kruislaaghouten wanden ofwel Cross Laminated Timber (CLT). Het CLT aan de binnenzijde van de woningen blijft in het zicht en heeft geen verdere afwerking nodig. Doordat er geen afwerking nodig is, worden er minder materialen toegepast. Elk materiaal dat niet hoeft te worden geproduceerd en in de woning te worden gemonteerd, resulteert in een duurzamere oplossing. De woningen zijn volledig in de fabriek gebouwd waardoor er efficiënt kon worden gebouwd. Door de prefab bouwwijze zijn er minder transportbewegingen naar de locatie nodig, wat resulteert in minder CO2 uitstoot.