Bij Factor Architecten hebben we de overtuiging dat architectuur invloed heeft op ons welzijn en onze gezondheid. De mens voelt zich goed in de natuur. Tijdens het ontwerpen maken we gebruik van de aangeboren biologische verbinding tussen mens en de natuur. Het ontwerpen met deze verbinding tussen mens en natuur wordt biophilic design (biofiel ontwerp) genoemd.
Biophilic design is een ontwerpmethode die natuur en natuurlijke elementen integreert in gebouwen en omgevingen om het welzijn van mensen te bevorderen. Dit kan bereikt worden door bijvoorbeeld daglicht, uitzicht op de natuur, natuurlijke materialen en het gebruik van planten. Het doel is om meer in verbinding te staan met de natuur en deze meer te waarderen wat positieve effecten heeft op gezondheid en productiviteit van de mensen.
Meerwaarde
Biophilic design biedt verschillende voordelen die zowel de fysieke als de mentale gezondheid van mensen bevorderen. Het bevordert daarnaast niet alleen de gezondheid maar kan ook positieve economische gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering.
Voor de kantoorsector zijn er veel voordelen verbonden aan een biophilic inrichting. De productiviteit verbetert, het gevoel van welzijn stijgt en de creativiteit stijgt. Ook in het onderwijs zijn er verschillende voordelen van biophilic design. Het onderzoek van Terrapin Bright Green heeft aangetoond dat bijna alle kinderen buiten verkiezen boven binnen als locatie om les te krijgen. Kinderen leren sneller en halen hogere cijfers. In een biofilische omgeving kunnen kinderen zich beter concentreren en ontwikkelen ze zich motorisch beter. In de gezondheidssector daalt de pijnmedicatie in een biophilic omgeving. Ook dalen de bloeddruk, het stresshormoon en stijgt het gelukshormoon. Want laten wij eerlijk zijn, iedereen voelt zich toch beter in een natuurlijke omgeving?
Het toepassen van biophilic design kan bijdragen aan het verbeteren van de duurzaamheidsambities. Bij de duurzaamheidsmethode van BREEAM is het mogelijk om extra te scoren als je aan bepaalde richtlijnen van biophilic design voldoet.
Budget
Door slimme keuzes, creativiteit en het eventueel inzetten van beschikbare middelen creëer je een verbinding met de natuur. Op deze manier hoeft biophilic design niet gepaard te gaan met een groot budget. Onze ervaring is dat dit goed past binnen de budgetten van onze opdrachtgevers.
Principes
Bij het ontwerpen met biophilic design wordt gebruik gemaakt van verschillende principes met als doel om de gezondheid en het welzijn in gebouwen te verbeteren. Deze ontwerpprincipes gebruiken wij als inspiratie bij het ontwerpen. Onderstaand een viertal principes die wij onder andere toepassen.
Visueel contact met de natuur
Je hebt als mens zicht op elementen van de natuur. Je kan direct contact maken met de natuur. Denk hierbij aan ramen met zicht op de natuur of planten of groene wanden in het interieur.
Biomorfe vormen en patronen
Een andere indirecte verbinding met de natuur is het gebruiken van de vormen en patronen uit de natuur. Denk hierbij aan organische vormen, natuurlijke kleuren, fractalen en spiralen.

Materiële verbinding met de natuur
Er wordt gebruik gemaakt van onbewerkte materialen en elementen uit de natuur om een indirecte verbinding met de natuur te maken. Bij voorkeur materialen die de lokale ecologie en geologie weerspiegelen om een duidelijk gevoel van plaats te creëren. Bijvoorbeeld door gebruik van hout en wol.
Veilige toevlucht plekken
Het gevoel dat een ruimte je geeft kan je ook verbinden met de natuur. Een veilige rustige plek waar de mens zich kan terugtrekken uit een omgeving met veel prikkels draagt bij aan de mentale gezondheid. Denk hierbij aan slaap-/werkcapsules, een leeshoek of een boomhut in een school.

IKC De Droomgaard in Duiven
Bij IKC De Droomgaard wordt het onderwijs zowel binnen als buiten gegeven. De toekomstige boomgaard en het dakterras bieden ruimte voor lesgeven in de buitenlucht. Hiermee wordt de meest directe verbinding met de natuur gerealiseerd door visueel contact met de natuur. Het groen van het schoolplein is doorgezet op de gevels, waardoor technische installaties aan het zicht worden onttrokken. De brede houten gevelband beweegt door de grote glazen pui naar binnen en verbindt binnen met buiten. Alle groepsruimten op de begane grond zijn dankzij de grote glaspuien voorzien van een deur direct verbonden met het speelplein. De bloemen en planten die het IKC omringen zijn ook binnen beleefbaar. Aan de binnenzijde is met de kleur- en materiaalkeuze een verbinding gezocht met de natuur. De gevelband, kozijnen en deuren zijn uitgevoerd in hout. Het kleurenpalet is groen met zandkleuren en de meubels hebben organische vormen en structuren vanuit de natuur.
Vakantiepark Klein Vink
Bij het ontwerpen van het vakantiepark Klein Vink is er bij het stedenbouwkundige plan maximaal rekening gehouden met de beleving van het water. De woningen aan het water zijn voorzien van een privésteiger. Hier vandaan kan men direct de zwemplas in. Voor de woningen die verder naar achter liggen, is er visueel contact met de natuur door diverse zichtlijnen richting het water. Daarnaast zijn er gemeenschappelijk steigers gerealiseerd zodat je met de kano, die aan de gevel van de woning hangt, het water op kan. Het zien, horen en aanraken van het water wordt zo optimaal mogelijk beleefd. De vakantiewoningen zijn voorzien van een houten gevelbekleding, maar ook aan de binnenzijde van de woning is hout de basis. De CLT, Cross Laminated Timber ook wel kruislaaghout genoemd, wanden en daken zijn aan de binnenzijde in het zicht gelaten en zorgen voor een materiele verbinding met de natuur. De vakantiewoningen zijn zo ontworpen dat het veilige en rustige plekken zijn waar je met voldoende privacy kan genieten van je vakantie.