In het polderlandschap aan de rand van het dorp Nieuw-Lekkerland, komt naar verwachting in 2023 het nieuwe zuiveringsstation ‘De Put’ van Oasen Drinkwater. Het nieuwe station vervangt het bestaande station dat aan het einde van haar technische en economische levensduur is. Factor Architecten (architectuur) heeft in samenwerking met ingenieursbureau Sweco (installatie- en bouwtechniek) en Studio Nico Wissing (landschap) het ontwerp gemaakt. In 2020 zal de bouw van het zuiveringsstation worden vergund. 

Houten huid

Met de landschappelijke inpassing en de architectuur kan er een beweging van de Polder naar het Dorp worden gemaakt. De stroomrichting van de sloten geeft richting aan de beweging. Architect Annette Weerts vertelt: “De beweging is vormgegeven door middel van een zachte, ritmische huid. De huid verzacht de overgang van het landschap naar de industriële functie.” De Put ligt op een steenworp afstand van de bekendste toeristische trekpleister in het watermanagement: de molens van Kinderdijk. Door een gevelopening te maken wordt de hedendaagse waterwinning in het polderlandschap zichtbaar voor wandelaars en fietsers.

Borgen van esthetische kwaliteit

Het architectonisch ontwerp is tot stand gekomen in een intensief samenwerkingsproces. Oasen hecht veel waarde aan de veiligheid van het water én de mensen die in en om het gebouw werken. Bij het produceren van zuiver drinkwater moet aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen worden voldaan. Het zuiveringsstation maakt deel uit van een omgeving waar dagelijks mensen wonen en werken. De procesinstallatie en het gebouw zijn tegelijk vormgegeven. Mark van Westerlaak: “De rol van Factor Architecten is om óók de esthetische kwaliteit te borgen. Met het nieuw station is de kans om het zuiveringsgebouw beter aan te laten sluiten bij het landschap benut. Tegelijk is het belangrijk om aan alle functionele behoeften te voorzien.” Het ontwerp voor de gevel volgt de procesinstallatie en biedt ruimte om daar waar nodig de openingen te plaatsen.

Onberispelijk drinkwater

Het zuiveringsstation huisvest de nieuwe drinkwaterzuiveringsinstallatie. De nieuwe zuivering zal uit onder andere een volstroom Reverse Osmosis (RO) installatie bestaan, een nieuwe techniek die het mogelijk maakt om onberispelijk en onthard water te maken.

Oasen Drinkwater bouwt twee nieuwe zuiveringsstations

Oasen bouwt twee nieuwe zuiveringsstations: één op productielocatie ‘De Put’ in Nieuw-Lekkerland en één op productielocatie ‘De Hooge Boom’ in Kamerik. Bij beide projecten is Factor Architecten verantwoordelijk voor de architectuur. Ook de nieuwbouw van zuiveringsgebouw ‘De Hooge Boom’ zal in 2020 worden vergund.