Schoolbestuur LiemersNovum transformeert samen met de gemeente Zevenaar het schoolgebouw aan de Guido Gezellestraat tot een toekomstbestendig, modern kindcentrum. Het biedt straks ruimte aan basisschool Sterrenschool en Kinderopvangorganisatie Lotus, die al gehuisvest was op deze locatie. Beide organisaties zien in de mooie ligging aan het Grimbornhof kansen voor een gebouw waarin duurzaamheid en natuurbeleving centraal staan. Het bestaande gebouw wordt hergebruikt en uitgebreid en krijgt een volledig nieuwe uitstraling en een groen karakter. Onderdeel van het ontwerp is ook een ruim, natuurinclusief speelplein.

Nieuwe vorm beweegonderwijs

Het schoolgebouw diende oorspronkelijk voor voortgezet onderwijs. In de afgelopen jaren gebruikte basisschool ’t Kofschip het pand. Door slimme aanpassingen verandert het nu in een eigentijdse huisvesting voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Het interieur wordt meer open en het groen van het Grimbornhof loopt via grote openingen door tot in het hart van het gebouw. Door de oude gymzaal te koppelen aan de ontmoetingsruimte, wordt een nieuwe vorm van beweegonderwijs mogelijk. Bewegen blijft in het gebouw niet beperkt tot gymles op gezette tijden. Klim- en zwaaielementen zijn er in het hele gebouw, wat kinderen stimuleert om veel te bewegen.

Groene gevels

Het bestaande gebouw lijkt onaantrekkelijk, maar biedt volgens architect Annette Weerts veel kansen. “Door de structuur te doorzien, kunnen we met hergebruik en aanpassing van het bestaande gebouw tot fantastische duurzame oplossingen komen.” Naast de open structuur aan de binnenkant krijgt ook de buitenkant met het isoleren van de gevel een nieuw uiterlijk. Directrice Lineke Dusseljee van basisschool Sterrenschool is nauw betrokken bij het ontwerpproces. “Door de combinatie van een donkere plint met wit stucwerk krijgt de gevel van het schoolgebouw klasse. De groene gevels langs de ingangen passen bij onze school, omdat we veel aandacht besteden aan de gezonde school en binding met de natuur belangrijk vinden. Voor LiemersNovum is het kindcentrum een kans om een bijzonder, duurzaam project te realiseren”

Eigen karakter

Beide organisaties die het gebouw gaan gebruiken, de school en kinderopvang Lotus, behouden hun eigen identiteit. Het eigen karakter, de huiselijke sfeer en de binding met de natuur bij kinderopvang Lotus blijven bestaan. Ook directrice Inge te Winkel van Lotus is enthousiast over het vernieuwde gebouw: “Het gebouw krijgt een indrukwekkende metamorfose waar dromen werkelijkheid gaan worden.”

Extra parkeerplekken

De gemeente Zevenaar zal de openbare ruimte rondom de school herinrichten en extra parkeerplekken realiseren. Dit doet zij in samenspraak met de school, de kinderopvang en een klankbordgroep uit de buurt.

Een integraal bouwteam van lokale en regionale bedrijven ontwerpt en bouwt het nieuwe gebouw in opdracht van schoolbestuur LiemersNovum en gemeente Zevenaar. Het bouwteam bestaat uit Factor Architecten (architectuur), IA Groep (adviseur installatietechniek en constructie), Studio Nico Wissing (landschap), Koenders Totaalbouw (hoofdaannemer) en Pola (installatietechniek). Het projectmanagement is in handen van M3V en draaijer+partners. In de zomer van 2021 zal Kindcentrum Guido Gezelle gereed zijn.