Met de sloop van het tegelwerk van het wedstrijdbad en instructiebad is er geen weg meer terug. Zwembad Hoensbroek krijgt een compleet nieuwe, frisse uitstraling! Begin 2021 is gestart met het ontwerp voor de revitalisatie van Zwembad Hoensbroek. Het bestaande zwembadgebouw waarvan het eerste deel stamt uit 1966, wordt grondig gerenoveerd en verduurzaamd tot kwaliteitsniveau BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Gemeente Heerlen wil in de komende jaren de overheidsgebouwen in haar gemeente vernieuwen en heeft Factor Architecten opdracht gegeven om de renovatie te ontwerpen en de bouw te begeleiden. Met veel betrokkenheid worden de bouwwerkzaamheden uitgevoerd door Laudy Bouw & Ontwikkeling

Moderne frisse uitstraling

De diverse baden van Zwembad Hoensbroek, waaronder het recreatiebad, de whirlpool en de buitenbaden krijgen een nieuwe look. Het tegelwerk wordt compleet vervangen. De combinatie van een warme zandkleurige tegelvloer met witte wanden vormt de basis. De mozaïektegels in groentinten vormen de accenten bij de diverse baden en geven het geheel een eigentijdse, speelse uitstraling. De uitvoering van de staalconstructie in een donkere tint brengt het geheel in balans.

BENG

Ook bouwfysisch wordt het gebouw volledig aangepakt. Met het wegbreken van de bestaande bakstenen is het mogelijk om de spouw te voorzien van isolatie met een hoge isolatiewaarde. In de nieuwe situatie wordt het gehele gebouw bekleed met nieuwe bakstenen. De ronde accentwanden die de gevel kenmerken, worden extra benadrukt door de sprekende paarsbruine gevelstenen met horizontale belijningen. De entree krijgt een nieuw stalen luifel dat qua vormentaal is afgestemd op de gebogen voorgevel. In 2023 kunnen de inwoners van Heerlen genieten van het duurzame, toekomstbestendige Zwembad Hoensbroek.