Afgelopen zaterdag hebben we een bezoek gebracht aan 013: Tilburg. Anders dan anders: geen bezoek aan een eigen project, maar een excursie in het teken van inspiratie! Het overkoepelend thema was het herbestemmen van industrieel gebied, met als hoogtepunten de Stationszone en de Piushaven.

Zaterdagochtend zijn we vanaf Arnhem Centraal per trein naar Tilburg afgereisd. Hier zijn we onze spoorzone-verkenning al bij het uitstappen begonnen. In de spoorzone zijn verschillende voormalige NS-werkplaatsen getransformeerd tot bruisende ontmoetingsplekken. Van bibliotheek met werkplekken en evenementenzalen tot horecagelegenheden. Van dat laatste hebben we uiteraard uitgebreid gebruik gemaakt.

‘S middags zijn we per fiets via het spoorpark richting de Piushaven gegaan. In het spoorpark hebben we de Kempertoren beklommen, met een mooi overzicht over de stad als beloning. Na de stop in de Piushaven, die tevens volledig gemoderniseerd is, zijn we via de Aabe Fabriek weer richting station gegaan.

De dag werd afgesloten bij de Polygonale Loods. Nu foodhall, eerder een werkplaats met een draaischijf waarmee locomotieven van spoor konden wisselen.