Brede school St. Martinus

7-klassige basisschool met peuterspeelzaal, kinderdagopvang en BSO

Brede school St. Martinus is een transparante en overzichtelijke school met een huiselijke sfeer. Het gebouw heeft een centraal hart dat zich opent naar het voorplein als een uitnodigend gebaar. Door de grote raampartijen op het noorden, valt het daglicht diep het gebouw in. De architectuur van het gebouw baseerden we deels op de wederopbouwschool die voorheen op deze locatie stond. De kenmerkende gevelornamenten uit het gebouw, met het verhaal van St. Martinus en met verschillende spelende kinderen, zijn opgenomen in het nieuwe terrein en in de gevel. Voor de gevel is daarnaast door iedere klas van de school een nieuw ornament ontworpen.

Kijk binnen bij Brede School St. Martinus:

Aula, speellokaal en leerpleinen: flexibel in gebruik

Door de efficiënte hoofdopzet heeft het schoolgebouw ondanks de kleine schaal veel gemeenschappelijke ruimte. Vanuit de aula is rondom zicht op het onderwijs in de lokalen en op het groen in de omgeving. Voor de aula ligt het speellokaal met daarboven een mediatheek. Door het koppelen van aula en speellokaal ontstaat een grote ruimte voor voorstellingen. De trap doet hierbij dienst als tribune. Aan de aula grenzen twee leerpleinen: dynamische plekken waar leerlingen uit verschillende klassen elkaar ontmoeten en die tevens gebruikt worden voor de buitenschoolse opvang.

In de school zijn diverse werkvormen mogelijk. Naast klassikaal werken is er meer ruimte voor individueel onderwijs of het samenwerken in groepen. Er valt van alles te ontdekken, bijvoorbeeld in de mediatheek of in het theater. Doorlopende leerlijnen zijn niet geforceerd, maar vanzelfsprekend, omdat school en kinderdagopvang één geheel vormen.

Huiselijk interieur en afwisselend speelterrein

Het huiselijke interieur heeft een neutrale basis, waarbinnen het team van de school zelf de accenten koos. Ieder lokaal heeft een eigen herkenbare inrichting en kleur. Er is bovendien veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout. Voor bijzonder meubilair was weinig budget. De ouders en het team hebben samengewerkt om binnen de beperkte middelen zelf functionele meubels te maken of te kopen. Het neutrale gebouwontwerp laat volop de ruimte voor deze creatieve invulling.

Het uitgangspunt voor het ontwerp van de buitenruimte was het behoud van de aanwezige bomen. Het gebouw is ook hierom in twee lagen ontworpen. Met een zeer beperkt budget ontwierpen we – ook dankzij de samenwerking met ouders en buurtbewoners – een afwisselend speelterrein. Een groot deel van het terrein is opgehoogd, maar niet ter plaatse van bomen. Hierdoor zijn speelse hoogteverschillen ontstaan.

Duurzame keuzes voor onderwijs en exploitatie

In overleg met de opdrachtgever en gebruikers zijn bewuste keuzes gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Hoewel er geen extra budget was, is het gelukt veel extra’s te realiseren die zowel de duurzaamheid als de onderwijskwaliteit ten goede komen, waaronder een zeer energiezuinige luchtbehandelingsinstallatie met warmteterugwinning, een hoge luchtkwaliteit, volledig automatische zonwering en een lage temperatuur vloerverwarming. Het gehele gebouw is uitgevoerd als flexibel casco zonder dragende wanden tussen de lokalen. Bij toekomstige veranderingen kan de indeling eenvoudig aangepast worden.

In het kader van de exploitatielasten en onderhoud is gekozen voor degelijke, onderhoudsvrije afwerkingen in het interieur en een robuust bakstenen exterieur. In combinatie met het moderne, energiezuinige installatieontwerp worden de beheerskosten zo veel mogelijk beperkt. Het project is integraal ontworpen, samen met de andere disciplines binnen IA Groep.

Foto’s: Factor Architecten, Jip van Kuijk, ND-Items

Jaar start

2010

Jaar oplevering

2012

Omvang

ca. 1.300 m2 BVO

Opdrachtgever

LiemersNovum (SPO De Liemers)

Locatie

Oud-Zevenaar

Aannemers

Rots Bouw

Contactpersoon

Mattijs Loor

2018-10-30T15:45:31+00:00