In het Duitse Kröv zijn op een deelgebied van een bestaand vakantiepark 74 nieuwe bungalows gebouwd. Deze nieuwe bungalows zijn duurzaam en vervangen de 76 oude bungalows die niet meer aan de hedendaagse duurzaamheids- en verhuureisen voldeden. Landal GreenParks wil duurzaam ondernemen en de CO2-uitstoot door energieverbruik, het verbruik van grondstoffen en afval beperken. In 4- tot 12-persoonsbungalows zijn de nieuwste technieken toegepast. Factor Architecten heeft de woningen ontworpen in opdracht van Van Wijnen Recreatiebouw.

Hergebruik materialen oude bungalows voor fundering

De duurzaamheidsambitie heeft gedurende het ontwerpproces veel aandacht gekregen op het gebied van oriëntatie, materiaal en installaties. Met het hergebruik van materialen van de oude bungalows die op de locatie stonden, is de woning duurzaam gefundeerd. In de bungalows zijn energiebesparende houtkachels en warmtepompen geplaatst. Ook zijn de daken voorzien van zonnepanelen. De bungalows zijn uitgerust met meubilair van gerecycled materiaal. Alle energie in de woning is gelijktijdig uit te schakelen door de ‘groene schakelaar’. Daarnaast is het  mogelijk om voor de deur een elektrisch voertuig op te laden.

Buitenruimte bij architectuur betrokken

Op het park bevinden zich bungalows voor groepen van verschillende aantallen. De 4-persoonsbungalows zijn geschakeld waarbij alle woonfuncties zich op één woonlaag bevinden. Zowel in de 4- als 6-persoonsbungalows is in de woonruimte het plafond verhoogd en bieden de grote puien op de hoek zicht op de omliggende wijnvelden. Het vakwerk loopt als een open structuur (pergola) door over het terras. Hiermee wordt de buitenruimte bij de architectuur betrokken en vormen ze samen één geheel. De 8-, 10- en 12-persoonsbungalows hebben allen hetzelfde doorsnedeprofiel, maar verschillen in indeling en gevel. Dankzij de speelse compositie van gevelvlakken in stucwerk, vakwerk of houten gevelbekleding, veranderd de verschijningsvorm bij elk aanzicht. Door het verspringen van de woningen, zowel horizontaal als verticaal, en de variatie in kaprichtingen ontstaat diversiteit in het totaalbeeld van het park.

 

De foto’s zijn gemaakt door Ron Arnoldussen