CPO Patiowoningen, Heesch

Bouwcollectief voor medioren en senioren

Aan de rand van het centrum van Heesch is een tiental patiowoningen gerealiseerd. De patiowoningen zijn ontworpen en gebouwd in Collectief Particulier Opdrachtgeversschap (CPO). Uit een vijftal bureaus is Factor Architecten gekozen om met de toekomstige bewoners hun patiowoning te ontwerpen. Samen met alle bewoners is eerst een gemeenschappelijk ontwerp gemaakt, waarna iedere woning individueel is uitgewerkt. Elke plattegrond is uniek en afgestemd op de wensen van de bewoners. 

Geschakelde woningen, individueel herkenbaar

De tien verschillende woningen hebben een oppervlakte variërend tussen de 140m2 en 180m2 BVO. Onderling zijn de woningen geschakeld. De bewoners vinden het belangrijk dat het totaalbeeld rustig is en samenhang vertoond, en dat tegelijk hun woning individueel herkenbaar is. Dit is gerealiseerd door elke woning op te bouwen uit een vooruit geschoven hoofdvolume uitgevoerd in een rode baksteen, en een ondergeschikt volume uitgevoerd in een zandkleurige baksteen. In het hoofdvolume bevinden zich de belangrijkste leeffuncties: de entree, woonkamer en keuken. De ondergeschikte functies zoals de garage en de berging zijn in het teruggeschoven deel ondergebracht. Grenzend aan de tuin bevindt zich daarin ook het slaapgedeelte.

Lessenaarskap voorkomt platte uitstraling

De woonkamer heeft een extra ruimtelijke kwaliteit gekregen doordat het dak is verhoogd. De schuine lessenaarskap zorgt ervoor dat de woning een verticaal accent heeft. Hierdoor wordt voorkomen dat het project als een ‘platte koek’ wordt ervaren. De gevelindeling van de drie typen verschillende woningen is afgestemd op elkaar. Om de plasticiteit van de gevel te verhogen is een spel gespeeld met kozijnen die vlak met het metselwerk liggen (witte kozijnen) en kozijnen die dieper in de gevel liggen (antraciete kozijnen). De bewoners konden als optie kiezen voor een extra verdieping. De woningen met opbouw zijn duidelijk familie van de woningen zonder opbouw.

Een nieuwe straat

De bouwlocatie is grotendeels omsloten door diverse woningen, een oude boerderij, gebouwen van KPN en een rij achtertuinen. Om de patiowoningen bereikbaar te maken is er een nieuwe doodlopende straat gemaakt. In het verlengde van de weg is een doorsteek gemaakt voor voetgangers en fietsers. Het straatbeeld blijft rustig doordat het parkeren centraal is opgelost in een parkeerkoffer, die aan het zicht wordt onttrokken. Voor de woningen is veel belangstelling. Na de eerste ontwerpfase is besloten om het plan uit te breiden van acht naar tien woningen.

Jaar start

2012

Jaar oplevering

2015

Omvang

10 woningen

Opdrachtgever

Stichting SIR-55;  StichtingCPO Hoogstraat Heesch

Locatie

Heesch

Gebruikers

Particulieren

2019-02-20T10:57:15+00:00