Integraal kindcentrum De Kubus

Basisschool met peuterspeelzaal, kinderopvang en muziekonderwijs én natuurlijk speelterrein

In het centrum van Druten ligt Integraal Kindcentrum De Kubus. Dit gebouw is het eerste integrale kindcentrum van Gelderland en biedt ruimte aan een basisschool met 24 groepslokalen, kinderopvang, buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaal. Ook de muziekschool en diverse lokale verenigingen maken gebruik van het gebouw. Een integraal kindcentrum gaat een stap verder dan een brede school. Een brede school voorziet in verschillende voorzieningen voor kinderen, terwijl een integraal kindcentrum streeft naar het gezamenlijk werken aan dezelfde doelen en in hetzelfde klimaat.

Meebewegen met de omgeving

Het gebouw ligt als een paviljoen in een parkachtige omgeving en beweegt mee met de belangrijkste begrenzingen van het terrein. Op de verschillende plekken waar het gebouw zich opent is gekozen voor een veelkleurige gevelbekleding. De gekozen gevelbekleding sluit aan bij de functie van het centrum en blijft tegelijk in balans bij de parkachtige omgeving.

Onderwijsomgeving

De school is in kleinschalige eenheden opgeknipt, elk met eigen werkplekken buiten het lokaal. De kinderdagopvang en peuterspeelzaal hebben een eigen herkenbare plek. Er is tevens een muziekschool gevestigd en diverse verenigingen maken gebruik van het centrum. Om de school heen is een natuurspeelplaats aangelegd die samen met een landschapsarchitect is ontworpen. Uitkomende bouwgrond is opnieuw gebruikt voor speelheuvels op het schoolplein. De gerooide bomen zijn hergebruikt als speeltoestellen en het dakterras van de school wordt gebruikt als kweektuin.

Binnenklimaat & exploitatie

Binnen dit energiezuinige gebouw is een luchtkwaliteit gerealiseerd die voldoet aan ‘Frisse Scholen’ klasse B (goed). Het gebouw wordt verwarmd met een lage temperatuursysteem op basis van vloerverwarming (milieuvriendelijk, duurzaam, zeer comfortabel en astma-vriendelijk). Op het dak zijn PV-cellen geplaatst. In het interieur is zoveel mogelijk gekozen voor onderhoudsvrije afwerkingen en in het robuuste en onderhoudsarme exterieur zijn o.a. aluminium kozijnen toegepast om de beheerskosten te beperken. Ook dit draagt bij aan de duurzame kwaliteit van het gebouw.

Foto’s: Eveline van Elk – De Gelderlander, Factor Architecten

Jaar start

2010

Jaar oplevering

2012

Omvang

3450m2

Opdrachtgever

Stichting SPOM, Horssen

Locatie

Druten

Aannemers

BCP Bouw

2018-11-06T10:49:55+00:00