Multifunctionele accommodatie De Rosmolen

Sporthal, dorpshuis, bibliotheek en horeca

De nieuwe multifunctionele accommodatie De Rosmolen vervangt het oude dorpshuis, midden in Beneden-Leeuwen. Het gebouw huisvest een sportzaal, een dorpshuiszaal met toneel, vergaderruimtes, horeca en de bibliotheek. Diverse plaatselijke verenigingen zijn vaste gebruikers van het complex en beschikken over eigen opslagruimtes.

Het gebouw bestaat uit een compositie van eenvoudige volumes die de verschillende functies huisvesten. De gevels zijn uitgevoerd in speelse patronen van metselwerk of metalen gevelbekleding. Dit maakt het gebouw leesbaar van buitenaf: de twee grote zalen, met grotendeels metalen gevels, en een tweelaags bakstenenblok met horeca en bibliotheek zijn goed herkenbaar. Centraal in het gebouw ligt een dubbelhoge gang, die met zijn transparante gevels de verbinding vormt – dwars door het gebouw heen – tussen het scholencluster aan de zuidzijde en de toekomstige ontwikkelingen aan de noordzijde van het complex. De verschillende volumes zijn met elkaar verbonden door stalen luifels, rollagen en horizontale metaalprofielen.

De selectie voor MFA De Rosmolen werd gewonnen op basis van een inschrijving waarin naast visie en honorarium ook de beheersing van het proces en de exploitatielasten van de nieuwbouw een rol speelden. Factor Architecten wist al in de selectiefase aan te tonen dat door slimme ontwerpkeuzes de onderhouds- en beheerskosten van het gebouw beperkt konden blijven. Het ontwerpproces was een integrale samenwerking tussen Factor Architecten, IA Bouwkunde (constructies), IA Elektrotechniek en IA Werktuigbouw.

Foto’s: Factor Architecten, Alfons Lenders – Smile Fotografie

Jaar start

2013

Jaar oplevering

2015

Locatie

Beneden-Leeuwen

Contactpersoon

Bram van Oosteren

2018-10-09T15:46:34+00:00