Vakantiepark ‘Resort Maastricht’ is gelegen op de Dousberg, ten westen van het stadscentrum. Het plan bestaat uit vier deelprojecten die ieder op hun eigen wijze een Maastrichtse vakantie-ervaring bieden. Op de locatie was in het verleden een stadscamping gelegen. De bomen op en rond de camping zijn leidend voor de hoofdstructuur van het park. Tussen het groen bevindt zich bebouwing in verschillende dichtheden. Na ‘het dorp‘ is ‘het plein’ het tweede plandeel. Rondom het plein bevinden zich 74 appartementen, de receptie winkels en horeca. ‘Het plein’ is sinds 2018 in gebruik.

Stedelijk plein als kloppend hart

De architectuur aan het langwerpige plein is geïnspireerd op de kenmerkende bebouwing van de Maastrichtse binnenstad: baksteenarchitectuur met hardstenen details en hier en daar witte panden, in combinatie met hoge kappen in de langsrichting. De panden variëren in hoogte en breedte. Aan de zuidzijde van het plein liggen appartementengebouwen met een centraal trappenhuis. De ‘achterhuizen’ van deze bouwblokken zijn uitgevoerd in hout en steken uit in de groene parkzone tussen ‘het plein’ en ‘het dorp’. Aan de noordzijde bevinden zich maisonnettes boven de winkels en de horeca. Aan de achterzijde zijn deze bereikbaar via een promenade op een stenen muur die de gebouwen van het parkeerterrein scheidt. Aan de voorzijde kijken ze uit op het levendige plein.

Nog in ontwikkeling

Resort Maastricht is al enkele jaren geopend, maar ontwikkelt zich nog volop verder. In het najaar van 2018 is de hoteltoren aan de kop van het plein gereed. In het gebouw bevinden zich 30 appartementen die ook te verhuren zijn als 60 individuele hotelkamers. Op de bovenste verdieping komt panoramarestaurant Rantree: een Maastrichts toprestaurant dat verhuist naar de 9de verdieping van de toren met een fenomenaal uitzicht over de omgeving. De hoteltoren heeft een uitgesproken architectuur van baksteen en antracietgrijze beton. Door verschillende maten stenen door elkaar te gebruiken en de hoeken van het gebouw af te ronden ontstaat een robuust volume dat als een oude middeleeuwse toren boven het resort uitsteekt.

Na de bouw van het hotel is er in Resort Maastricht nog ruimte voor een volgende fase. Aan het ontwerp daarvoor wordt nog volop gewerkt.

Foto’s: Factor Architecten (HZ), Dormio