Op een schiereiland in de Zwitserse Walensee maken de resten van een betonfabriek plaats voor een modern vakantieresort. Dankzij de nieuwe gondellift naar de Flumserberg op nog geen 100  meter afstand van het terrein en de ligging aan het meer, ontstaat de kans om gewilde vakantiewoningen te ontwikkelen. In opdracht van Dormio Leisure Development en EPC Projektmanagement GmbH heeft Factor Architecten op deze plek een aantrekkelijk resort ontworpen dat nu jaarlijks vele bezoekers verwelkomd. De opdracht omvatte het architectonische en het stedenbouwkundige ontwerp.

Wellness, winkels, horeca én een haven

Gasten kunnen op Resort Walensee verblijven in een van de appartementen of vakantiewoningen. Daarnaast biedt het resort gasten de mogelijkheid om diverse sportgelegenheden, wellness, winkels, cafés en restaurants te bezoeken. Vanaf het meer kan men met de boot aanmeren in de haven. De receptie vormt een herkenbare en uitnodigende entree voor gasten die het resort betreden vanaf het tegenovergelegen treinstation of de straat.

Vakantiewoningen met uitzicht op het water

Een schitterend berglandschap omringt het resort. Een speciale wens van de opdrachtgever is om zoveel mogelijk gasten een weids uitzicht te geven op het landschap en het meer. Door de grootte van het terrein komen niet alle woningen vanzelfsprekend langs de oever. De nieuwe beek is daarom aangelegd als uitloper van het meer. Zo kunnen meer gasten genieten van een ligging aan het water. Doordat de structuur uitwaaierd hebben de achterliggende appartementengebouwen ook zicht op het meer. Het plein bij de beek is sfeervol en levendig. De vrijstaande vakantiewoningen liggen in een eigen gebied: in de luwte, op een glooiend terrein.

Verspringende kappen

De diverse gebouwen lijken willekeurig op het perceel te zijn geplaatst. De kappen verspringen en zijn in verschillende richtingen gedraaid. Dit geeft enerzijds het speels karakter dat past bij de recreatieve functie, anderzijds is het functioneel. De draaiende kappen maken het mogelijk om op elke verdieping een 5e appartement te maken. Een extra kwaliteit die ontstaat is het daglicht dat het trappenhuis binnenvalt.

Impuls voor de omgeving

Resort Walensee blijkt een impuls voor de omgeving te zijn. Naast het Resort zijn er inmiddels meer hotels en restaurants in de regio geopend.  In 2014 heeft Resort Walensee de Zoover Award gewonnen voor het beste vakantieresort.