Zwembad Hoensbroek heeft een compleet nieuwe, frisse en moderne uitstraling gekregen. Het bestaande zwembadgebouw waarvan het eerste deel stamt uit 1966, is grondig gerenoveerd en verduurzaamd tot kwaliteitsniveau BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Gemeente Heerlen wil in de komende jaren de overheidsgebouwen in haar gemeente vernieuwen en heeft Factor Architecten opdracht gegeven om de renovatie te ontwerpen en de bouw te begeleiden. 

BENG

Het gebouw is bouwfysisch volledig aangepakt. Door de oude bakstenen weg te halen werd het mogelijk om de spouw te voorzien van isolatie met een hoge isolatiewaarde. Vervolgens is het gehele gebouw bekleed met een nieuwe bakstenen. De ronde accentwanden die de gevel kenmerken, zijn extra benadrukt door de sprekende donkerbruine gevelstenen met horizontale belijningen. De entree heeft een nieuw stalen luifel dat qua vormentaal meedoet met de gebogen voorgevel. Alle kozijnen zijn voorzien van isolatieglas en ook installatietechnisch is het zwembad volledig vernieuwd. Sinds halverwege 2023 kunnen de inwoners van Heerlen en omgeving genieten van het duurzame, toekomstbestendige Zwembad Hoensbroek.

Moderne frisse uitstraling

De diverse baden van Zwembad Hoensbroek, waaronder het recreatiebad, de whirlpool en de buitenbaden hebben een nieuwe look. Het tegelwerk is compleet vervangen. De combinatie van een warme zandkleurige tegelvloer met witte wanden vormt de basis. De mozaïektegels in groentinten vormen de accenten bij de diverse baden en geven het geheel een eigentijdse, speelse uitstraling. De uitvoering van de staalconstructie in een donkere tint brengt het geheel in balans.