Het kleinschalige Vakantiepark Volendam van Landal GreenParks is gelegen aan het Markermeer. In opdracht van Van Wijnen Recreatiebouw worden hier 42 duurzame recreatiewoningen gerealiseerd. Er worden verschillende type 4- en 6-persoonswoningen gerealiseerd, deze zijn geïnspireerd op de typische architectuur van Volendam en sluiten daardoor aan op het dorpse karakter van het vissersdorp.

Karakter van vissersdorp Volendam

Het historische centrum van Volendam heeft een kenmerkende architectuur. Een bakstenen “onderhuis” met daarboven een topgevel uitgevoerd in hout, deze is bij voorkeur voorzien van een groene tint. De haaks op de straat georiënteerde zadeldaken zijn voorzien van rode dakpannen. Bij de klassieke Volendamse bouw wordt veelal gebruik gemaakt van witte kozijnen en windveren en daarnaast worden diverse geveldecoraties toegepast.

De noordkant van het park wordt gevormd door een rij statige “pakhuiswoningen”. Hier is gekozen voor een zwarte houten gevel boven het onderhuis, om hiermee het statige karakter van de woning te versterken. Daarnaast beschikt deze woning ook over een extra verdieping ten opzichte van de klassieke Volendamse woning.  Bij diverse woningen bevindt zich op de eerste verdieping de woonkamer met een groot balkon gericht op de groene zone midden op het park.

De geschakelde woningen ten zuiden van de groene midden zone zijn zo gepositioneerd dat bijna iedere woning uitzicht heeft op het Markermeer, zodat de beleving van deze unieke locatie optimaal is. De houten geveldelen van deze woningen worden voorzien van verschillende groen tinten die het Volendamse karakter versterken.

Toekomstbestendig installatieontwerp

De recreatiewoningen hebben geen aansluiting op het gasnetwerk, maar maken gebruik van duurzame alternatieven. De woningen worden voorzien van een boiler en een luchtwarmtepomp waarop de vloerverwarming van de begane grond is aangesloten. In tegenstelling tot de begane grond zorgen op de verdieping infraroodpanelen voor de verwarming.

 

De foto’s zijn gemaakt door Ron Arnoldussen