Voor de bioscoop van Vue Cinemas aan de Tweede Walstraat in Nijmegen ontwierp een integraal ontwerpteam een ondergrondse uitbreiding. Factor Architecten was onder andere verantwoordelijk voor de vormgeving van de nieuwe foyers en entree van de bioscoop. 

Ondergrondse nieuwbouw

De bestaande locatie van de bioscoop is omsloten door bestaande kantoren, winkels en een parkeergarage. Door de binnenstedelijke ligging van dit project, is er eigenlijk geen ruimte voor een grootschalige uitbreiding. De oplossing is een ondergrondse uitbreiding, die een drie keer zo grote bioscoop mogelijk maakt. Hierbij worden de filmzalen nauwkeurig tussen de bestaande funderingen van de bovengelegen panden geplaatst. De bioscoop wordt hiermee uitgebreid van 3 naar 8 zalen, er is dan plek voor ongeveer 800 bezoekers. Bezoekers komen de bioscoop binnen door een vernieuwde entree.

Definiëren van elementen

De nieuwe foyers hebben donkere plafonds en vloeren. De witte bar en de houten achterwand zijn daardoor opvallende elementen tegen een verder donkere achtergrond. De gebogen houten achterwand is een doorlopend element. Dit zorgt voor continuïteit in het ontwerp en verbindt de lange, grillige gevormde ruimte tussen de ondergrondse zalen met de entree. In de foyers is er een diversiteit aan zitvormen gemaakt, van loungebanken tot hoge krukken. Daarnaast dienen bestaande constructieve elementen als dragers voor de nieuwe ingrepen in het interieur van de foyers. Daardoor zijn ze geïntegreerd in het ontwerp. De meubels en inrichting hebben een lichte en natuurlijke materialisering. Houten delen, een rustige groene bekleding en licht biocomposiet vormen het pallet. Deze materialen vormen een contrast met de donkere vloerbekledingen toegepast door VUE. Tussen alle filmzalen is er een nis gemaakt met een donkere achterwand. De filmzalen zijn daardoor duidelijk opgeknipt in losse witte blokken.

Ontworpen verlichting

Een doorlopend lichtelement boven de bar, verbindt de voorste met achterste foyer. Samen met de houten achterwand wordt de bezoeker naar de achterste filmzalen begeleidt. Door de witte wanden van de filmzalen van boven aan te lichten worden het verlichte blokken. De verlichting heeft een markerende werking en versterkt de leesbaarheid van de filmzalen als losse elementen.