Op de locatie van Oasen Drinkwater in Nieuw-Lekkerland wordt water gewonnen, gezuiverd en gedistribueerd. De bestaande installaties en gebouw zijn gesloopt en vervangen. Bij aanvang van de opdracht is de opstelling van de procesinstallatie en de organisatiestructuur van het gebouw bekend. De contouren van het gebouw zijn bepaald en randvoorwaarden voor het ontwerp. Factor Architecten heeft de omgeving geanalyseerd en maakt een ontwerp voor de uiterlijke verschijningsvorm van het zuiveringsstation dat past in haar omgeving.

Beweging van Polder naar Dorp

De locatie genaamd De Put ligt tussen het polderlandschap en de woningen van het dorp Nieuw-Lekkerland. De bestaande bebouwing en terreininrichting vormen een autonoom object in de omgeving. Met het nieuwe zuiveringsgebouw is de kans gegrepen om de relatie met haar omgeving te versterken. De langwerpige vorm van de bouwvolumes vormt de aanleiding om aansluiting te zoeken in de architectuur de vormentaal van het polderlandschap. Het gebouw maakt een beweging van de Polder naar het Dorp. De stroomrichting van de sloten geeft richting aan de beweging. Uitgangspunt is dat de beweging wordt vormgegeven met een zachte, ritmische huid. De huid verzacht de aanwezigheid van de de procesinstallaties, wat wenselijk is in een omgeving die wordt gekenmerkt door wonen en landschap.

Flexibel en functioneel

Functionaliteit en onderhoudbaarheid zijn zeer belangrijk aspect bij de vormgeving van het gebouw. De houten huid die de installatie omsluit varieert in dikte en dichtheid. Deze variatie biedt de mogelijkheid om daar waar nodig deuren, ramen en luchtroosters in de gevel te plaatsen. De gekozen houtsoort voor de gevel is onderhoudsvrij. De glooiing in het dak versterkt de beweging en is aangebracht boven de facilitaire ruimten, waar ook minder hoogte benodigd is.

Entree met uitnodigende uitstraling

De entree heeft dankzij het ranke luifel in combinatie met de lichte stalen hellingbaan die het hoogteverschil naar de deur overbrugt, een uitnodigende uitstraling. Drinkwaterzuiveringsgebouw De Put ligt op een steenworp afstand van de bekendste toeristische trekpleister in het watermanagement. Door een gevelopening te maken wordt de hedendaagse waterwinning in het polderlandschap zichtbaar voor wandelaars en fietsers.

In 2023 wordt het terrein opnieuw ingericht en aangeplant.